Monday, February 20, 2017

The name of Techirghiol (romanian language)



Numele Techirghiolului


Se zice ca demult intr-un sat de la Marea Neagra traia un batran olog si aproape orb pe nume Techir. Omul nu avea pe nimeni doar un magar care-l ajuta la munca.
Verile erau ceva mai blande pentru Techir dar iernile erau foarte grele din cauza durerilor de oase care erau din ce in ce mai dureroase de la an la an.
Intr-o zi Techir se hotari sa mearga la un vindecator dintr-un sat apropiat care ar putea sa-l ajute. Vindecatorul il privi pe Techir, deschise o carte si ii spuse:
-           - Cand omul este la nevoie sa se increada in cel mai bun prieten si unde il va duce acesta, acolo este mantuirea.
Necajit din cauza cuvintelor fara sens ale vindecatorului, Techir pleca spre casa fara vreo speranta. Magarul care avea numeroase rani de la muncile grele nu putea merge repede si astfel era deja noapte cand deodata magarul cazu int-un fel de noroi urat mirositor. Animalul era impotmolit in noroi si batranul a trebuit sa intre dupa cel mai bun prieten sa-l ajute dar magarul nu voia sub nici o forma sa iasa de acolo.
Dimineata Techir vazu ca au cazut intr-o mlastina care era destul de mare. El a ramas uimit vazand ca ranile magarului sunt aproape vindecate si ca isi poate misca picioarele mult mai repede decat inainte iar durerile nu mai sunt asa de mari.   Amintindu-si vorbele vindecatorului Techir multumi prietenului sau magarul si veni zilnic la mlastina si se scalda in ea. Curand batranul Techir incepu sa vada mai bine iar durerile osoase i-au disparut.
Bucuros ca s-a vindecat Techir a hotarat sa se mute langa mlastina. A construit o casa mare si a invitat pe oricine sa vina si sa-si vindece problemele de sanatate. Cand au auzit vestea, multi oameni au venit la lac imbaindu-se si ungandu-si corpul cu namolul ce avea efecte terapeutice, vindecandu-se astfel . In scurt timp o importanta asezare s-a format in pace si trai linistit  pe malul Marii Negre,  numita Techirghiol dupa numele batranului.

No comments:

Post a Comment